Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.06.2009 14:32 - Не му купувай пистолет!
Автор: krasi2g Категория: Забавление   
Прочетен: 39071 Коментари: 37 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    "Не му купувай пистолет" - ми каза една млада майка.
    "Защо?" - резонно попитах.
    "Ами за да не поощряваш агресията му" - отговори ми тя.
    Агресията му? На двегодишния ми син? Подобни реплики чувам и от други хора. Това ме кара да се чувствам странно. Нима най-лошите ми кошмари са реалност? Нима аз и връстниците ми сме жалки мутанти, неосъзнаващи своята уродлива нелепост (към което включвам и жена ми, по причини които ще станат ясни след малко). Та ние като деца отраснахме с игрите на стражари и апаши, воювахме между махалите, стреляхме се с фунийки, и понеже нямахме кой да ни купува пистолети (но не за да не ни се поощрява агресията, а защото играчките бяха малко и скъпи, та затова си ги пазехме) та си правехме пушки от парчета дърво и ако някой по-сръчен батко помогнеше да се издялка нещо в що-годе приемлива форма, то тази пушка беше източник на гордост за притежателя й и обект на завист от околните. Имахме мечове. И атомни бомби имахме. И ги използвахме. Нищо, че после ни пошляпваха сегиз-тогиз. Никой не се беше сетил, че това е пътят към ада - психолозите бяха малко и посредствени. За агресия се възприемаше разбитата с юмрук устна или пукнатата с камък глава. Насочването на парче дърво, съпроводено с "Къх! Убит си!" се възприемаше като игра. Уцелването с фунийка - също (а, да - имаше и фунийки с топлийки, забранени с междумахленска конвенция). Май тогава принципа беше "Хубу де, играйте си, само гледайте да няма много кръв". Та затова пораснахме такива уроди изглежда. Може и това да е причината светът днес да е кофти място. Дали затова бомбардираха Югославия? Ирак? Виетнам? Камбоджа? Затова ли срутиха "Близнаците"? Това ли е причината да съществуват междуконтиненталните балистични ракети? Танковете? Противопехотните мини? Извинете ме, не знаех.
    Така, изслушах чинно съображенията защо да не купувам на детето си пистолет (все пак му купих - 2.49, писка и святка. И пушка му купих - 3.99, трака като шевна машина, вече е счупена, ще му взема друга). А сега да си кажа аз какво мисля. И аз, и жена ми сме добре, благодаря. Коленете ни отдавна са зараснали, тръбите за фунийките сме ги загубили, а игрите на стражари и апаши помним мъгляво. Работим прилични професии, ходим добре облечени и през свободното си време не убиваме много-много. Не може да се каже, че съвсем не убиваме, защото не ми се занимава да уловя заблудената муха в хола, да я хвана внимателно за крилцата, да я изнеса през прозореца и да и пожелая приятен полет. Шляпвам я с мухобойката и толкоз. После обикновено котката я изяжда. Освен това понякога ходя за риба (кръвожадно и садистично хоби, но тежкото ми детство ме оправдава). Жена ми поне не ходи за риба, но не гледа къде стъпва - онзи ден настъпа охлюв. "Случайно стана" - каза ми тя, но повярвайте ми, не видях сълзи на разкаяние в очите й. Но хайде стига съм ви занимавал с нашето пропаднало семейство...
    Имам роднина, зарибен по една щурава секта, дето е казала "НЕ" на агресията. Похвално. Искаше да даде синчето си в нейно училище.
    "Добре де" - попитах го - " И с какво се занимават дечицата там? На какви игри играят?"
    "Ами на такива без агресия."
    "Значи футбол, баскетбол, тенис геройски отпадат?"
    "Ами да"
    "А какво остава?"
    "Ами... Бягане, плуване... танци... аааа... изкуство"
    "Т.е. не се състезават, а просто тичат, шляпкат във водата и толкоз?"
    "Нещо такова"
    "А не ги ли кастрират първо? Защото иначе не виждам как ще стане" - казах накрая, а той се обиди.
    И макар да не даде детето си там, направи всичко възможно да го възпита в дух на обич, разбирателство и никаква агресия. А детето започна да носи завтъкнат в гащите колан (с убеждението, че е прекрасна опашка) и да си мисли че е тигър... Тигър, който може да победи всички и да разкъса лошите. Де го чукаш, де се пука... Случи ми се да постоя насаме с това дете известно време. То не ме хареса особено, макар да се опитах колкото мога да го предразположа. Не стана, затова реших да не го закачам и го оставих да прави каквото си иска. То се сви в един ъгъл на стаята и си замърмори нещо. Постепенно се отпусна и почна да си говори по-високо. "Аз ще ти покажа кой съм! И ще кажа на мама, и на всички! Ще умреш! Всички ще умрете! Млъкнете! Млъкнете казах!" и още доста от сорта. Мисля, че дисонанса между света, който вижда около него и светът, представян му от баща му му идваше малко в повече. Нейсе, оправи се с времето, мисля, че посещението на нормална детска градина, където децата се щипят и блъскат си каза думата.
    Та ако питат мене, агресията е необходима. Това е просто сила, която трябва да се овладее. За да не нараняваме околните не си отрязваме ръцете, нали? Нека детето си играе с мечове, пушки, пистолети, Нека си представя, че кара танк. Нека стреля. То идеално знае докъде е играта. Нека свикне да управлява това диво чувство, което още не познава. Нека го опознае и овладее. От това няма да стане престъпник. Или ако стане, вината няма да е в пластмасовата играчка или в пръчката, която е размахвал като дете. Другото... другото е лоботомия.



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. estrella - Не знам
11.06.2009 14:38
дали ще успея да го изразя правилно....Едно е дървена пушка, която става пушка само защото имаш въображение, друго е копие на истинско оръжие. Не знам, нямам деца, нито пък братя.. Но ми става кофти като гледам деца, които си викат - мъртъв си. Знам че игра... сигурно съм пораснала...
цитирай
2. dorichela - Пистолетче, което свети и мига. . ...
11.06.2009 14:39
Пистолетче, което свети и мига.. едва ли е копие на истинските.. може би е според възприятието... Щом родителите го приемат за игра и детето ще го приема така, а не като подтикване към агересия....
цитирай
3. trevistozelena - хм
11.06.2009 14:48
хм хмхм мх мхм... накратко - замисли ме...
напънах се да се сетя какви са били моите любими играчки и ми се завръткаха някакви мъгляви плюшени зайчета, меченца и 6-7 кукли ама с истински коси, дето можеш да им щипнеш по някоя фиба за допълнителна естетика. пушки и пистолетчета само тати ми купуваше и после пак само той си играеше с тях (още си спомням как обичаше да играе на пенчо кубадински преследвайки котарака Антон с един от пистолетите, дето изстрелваше шарени топчета). и така де - при все целия този уклон към невинността и категорично отричане на агресията, гледай какъв изрод съм станала впоследствие... ако знаеш как трепя паяци и буби - не е истина... с боен вик и последвало задоволство:) и това ако не е казус...
цитирай
4. benra - даа...
11.06.2009 14:48
важното е да расте в среда на обич и ясно да различава агресията, онази с която наричаме насилието на човек над човека от играта, която служи за забавление.
Стражари и апаши-знаеш ли, май днешните деца не знаят какво е това.Моята дъщеря има зоопарк...виртуален.Не е никак агресивно, но ми изглежда тооолкова скучно и тъпо
цитирай
5. krasi2g - Ами тя истината е там някъде
11.06.2009 15:00
"Гледай да няма много кръв". А иначе щерката също не се заплесваше по пищови и оружия. Имаше само един период, дето късаше главите на куклите. Обаче преди месец някъде изпаднах в потрес - жена ми купи книжката за червената шапчица, ново лъскаво издание и ха познайте какво - вълкът не изяжда бабата! На ви сега! Само някой да се пробва да ми каже, че това е нормално!
цитирай
6. vminev - Това е тема без край. Направи ми в...
11.06.2009 15:01
Това е тема без край. Направи ми впечатление написаното "То идеално знае докъде е играта. " - това са, естествено, глупости и сигурно си го драснал набързо. Искаш да праверим? Окс- аз не познавам деца, които да не са си пуснали кръв, да не е имало викове и тнт точно поради прекрачването на границата- ама нали всъщност затова и си ти до синчето - БАЩА? Инак - нека расте без родител- на самотек...

Принципно, за мен, възпитанието без вяра в Бога е като зареден пистолет в ръката на дете. Истински.

Агресията присъства в игрите на децата, когато се стрелят, не се занасяй- нима искаш да ме убедиш, че като си играят на видеогеймите с кръвопролития, вълколаци и вещици с полуизскочили ХХХХ децата просто "знаят докъде е играта"?! Може и да си се изказал само по адрес на светкащият пищак, но аз мисля, че децата могат да се възпитават страхотно и да се забавляваме и ние без пищаци, пушки и тнт- просто трябва креативност, мен.
цитирай
7. krasi2g - Ми - разни хора, разни идеали.
11.06.2009 15:08
Децата, оставени на самотек наистина могат да са жестоки - именно затова са родителите. Те гледат от нас и се учат именно на тънкото изкуство на това какво може и какво не. Идеално си дават сметка докъде е играта, но това далеч не им е вградено. Но предпазвайки ги непрекъснато от агресията под всякаква форма ги лишаваме от опитността да се справят с нея, мисля. Спомням си книгата "Повелителя на мухите"> точно илюстрира деца, които стават безумно жестоки в свят, където са сами. Както и да е, мойто дете ще пуца с пушка менте. Някои ще берат цветя и ще гонят пеперудки. Лошо няма. Светът е за всички. Но няма да позволя да лишават детето ми от такива игри.
П.С. Вярата в бог съм я пропуснал. Ей сегинка ще очистя някого.
цитирай
8. valsodar - Купи му кукла Барби, по възможност в розово.
11.06.2009 15:09
Така след време като израстне, със сигурност ще се впише в новото и съвременно общество, на което се наливат в момента основите в България - безнравствено, безскрупулно и с пълна липса на достойнство и гордост.

Ако ли не, то просто го възпитай като българин.
Като онези българи, които са вярвали в единний свят идеал и са се клели над Библия с кръстосани над нея револвер и кинжал.
Подстрекаващи към агресивност спрямо тираните.
цитирай
9. benra - аз
11.06.2009 15:10
съм на мнение,че децата интерпретират игрите според вътрешната си нагласа, а именно тя се създава в семейната среда основно. Не забраната, не отсейването на игрите, не създаването на илюзорен свят, а умението да възпиташ у детето правилна морална и ценностна система. Като чета автора оставам с впечатлението, че той е един чудесен и готин родител.Трябва ни повече усмивка, а на децата-повече доверие
цитирай
10. krasi2g - А, да ви разкажа приказката:
11.06.2009 15:15
Червената шапчица, бла-бла-бла, кошничката, гората, цветята, и хоп - Вълчо. "Де мари?" "Ми при баба" "Тъййй лииии" - беж по преката пътека при баба. После действието се връща при шапчицата в гората. Хоп-подскок, хоп-подскок - и ето ни при къщичката на баба. Чука на вратата, влиза , светски разговор с дегизирания Вълчо - и хоп - през прозореца влиза Тати, изгонва лошия Вълчо, а после си идва и баба, която била отишла до кладенеца за вода :-/
Стига бе, хора, спрете се малко! То бива, то може, ама чак пък толкоз!
цитирай
11. benra - малеее,
11.06.2009 15:17
ама това вярно ли...???Стерилизират приказките-уджас
цитирай
12. benra - замислих се...
11.06.2009 15:21
как ли би звучала вълкът и седемте козлета
цитирай
13. krasi2g - Какво стерилизират, кастрират по-скоро.
11.06.2009 15:22
Заявих, че няма да му я чета. Ще му я разказвам. Някъде бях чел (в сериозна книга за отглеждане на деца, писана от детски психолог), че децата имат нужда на определен етап от развитието си от страшни приказки. Обичат да си представят страшни неща, да се плашат и да изпитват такъв тип "негативни чувства". Част от развитието е. Поддържам това мнение.
цитирай
14. vminev - " Вярата в бог съм я пропуснал ...
11.06.2009 15:24
" Вярата в бог съм я пропуснал " - ми наваксай - света е за всички, Бог Е Добър, не е нужно да килваш никой, може да те хванат....освен ако не си виртуален килър- тогава е йощ по-трудно... :-)

Поздрави.
цитирай
15. benra - ама
11.06.2009 15:24
да, съвсем нормално е.Дори има етап от живота, в който децата се забавляват предимно с разказване на страшни истории-за духове и прочее ужасии. Според мен това е един от начините за пълноценно развиване на психиката.Защото, когато създаваш един илюзорно идеален свят на детето си и то се сблъска с неминуемата реалност-какво се получава?
цитирай
16. chervenata - Не са виновни психолозите -
11.06.2009 15:25
дет се вика да се научим хуманно да убиваме, щото тъй или иначе нашенските ритуали и без това са свързани с нечие поне животинско заколение. Сега ни призовават да упоим животните и бум в челото за по-нестресиращ край. Честито на вълкът той все още е в първа серия - подготовка към отвъдното:)
цитирай
17. krasi2g - :):):)
11.06.2009 15:32
Ако бог беше добър, да беше пуснал повечко манджа на сомалийчетата, та да не пиратстват завалиите от глад :):):) Я стига!
Пък за хуманното убиване - ами месцето било по-вкусно тъй... Ох-ох-ох, калпав свят... Ама като има пържоли и бира не придирям много.
цитирай
18. анонимен - Евала за статията, интересна ми ...
11.06.2009 15:34
Евала за статията, интересна ми беше, ама не можа ли по-гаден цвят да избереш за текста...
цитирай
19. krasi2g - Че какво му е на цвета?
11.06.2009 15:38
За агресия си говорим. Честно да си кажа, харесвам повече нежно жълтите нюанси и флоралните мотиви, но тогава ептен не се чете :(
цитирай
20. sis - хи хи
11.06.2009 16:05
и аз съм играла на стражари и апаши :):):)
Тъпо е да не дадеш на дете да си играе с пистолет. После ще е още по-любопитно и като порасне ще си купи истински, ... щото като дете е имал. Примерно.
Повечето престъпници и убиици са хора с лошо дество и жестоки родители.
Важна е обичта!

:):):):)
цитирай
21. krotalka - Правилно си постъпил!
11.06.2009 17:07
Остави детето да си изживее пълноцено детството. Някои хора се престарават със съветите си! Казано е - "Прекален светец и Богу не е драг", явно съветничката ти е биля от тях.
цитирай
22. tuzunova - Детската агресия не идва от оръжието-играчка
11.06.2009 19:22
А как ще обясните на детето защо не може да си играе с пластмасово пистолетче-тогава защо ги подават в магазините за детски играчки?А как ще го предпазите от агресията,която е навсякъде около нас?Пък и нали знаете,че всяко забранено нещо е по-желано.
цитирай
23. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
11.06.2009 20:18
Абе като се замисля така...рястах с пласмасови пистолети, имах си дървена сабя, стреляхме се с импровизирани лъкове...целехме се с прашки и скубарки...vminev специално за теб да подчертая, че никакъв си фантазиран бог не са ми набивали в главата...но някак си не станах крадец, не станах убиец...за последен път си спомням да съм се бил на около 14/15 години...живея добре, работя нормално, обличам се нормално...Някак си нито присъствието на бойните игри, нито отсъствието на бога на вмиреж ми попречиха да стана нормален човек..А да- да подчертая че играех и на кървави игри като Мортал Комбат например...нали знаете, играта имаше код при който при всеки удар хвърчаха шръски кръв...доколкото знам затова я бяха забранили във Франция...
Да се чуди човек как не съм някой отявлен психопат..
цитирай
24. estrella - Някой
11.06.2009 23:21
по-горе ме прати на лекар :) Основната ми идея беше за въображението. Прекалено реалистичните играчки не го развиват чак толкова много, но пък подготвят за реалния живот. Иначе си казах, че от момчета не разбирам, но то си е ясно, че без агресия не може, иначе стават като описаното горе детенце. Краси, естествено, че ще му купиш пистолетче, ама му го давай да си играе и то с него , не само ти да си пуцаш;)))
цитирай
25. eleni - eй, масов убиецо на мухи:))))
12.06.2009 02:04
липсваше ми:)
и ме размисли... децата не стават агресивни от пистолетчета и оловни войници и дървени пушки (добре де, някога доста си играех с момчета;). Но мисля, че филмите им влияят. Защото виждат почти във всеки филм как някакви хора убиват други хора и това е едва ли не така, между другото, за запълване на екранно време в поредния екшън...

цитирай
26. kass - krasi2g
12.06.2009 13:30
Аз не мисля, че играчките могат да провокират агресия в децата, те гледат на войната като на игра и там се проявяват като смели, изобретателни, цели филми си спрятат. Агресичта според мен е резултат на търсене на внимание и значимост, неща които не са получавани в детството...За пример ще ти разкажа един действителен случай, който някъде вече го писах като коментар в друг постинг. Семейство познати на мой приятел решили да не купуват играчки оръжие на сина си за да не стане агресивен. Резултатът бил: Всики път набивал някое дете на детската площадка за да си поиграе с пистолета му. Когато станал съвсем невъзможен и зъл в желанието си да му купят такава играчка, те се отказали от метода си на възпитание. Други хора пък никога не говорели на сина си за наркотици и проститутки, но той станал наркоман. Криенето на проблема не е решение...няма как рано или късно да не се срещнат с него...много е важно да са напълно наясно с нещата от живота. Малки деца малки грижи - големи деца, големи грижи...така,че колкото по-рано толкова по безобидно ще се научат...За приказките не мисля, че има нещо страшно, макар да намирам някои за доста шантави, но както казах в моя пост по въпроса, не е важно какво ще прочетат, а как ще се научат да гледат на прочетеното.
Децата са интелигентни...много добре правят разлика между реално и нереално...няма нужда да мислим вместо тях...а да си правим експерименти като съвременните психолози е кощунство. Има си естесвен път на осъзнаване и израстване...от нас се иска само да им предадем личния си опит...
цитирай
27. vminev - Няколко изстрела:-1- kras...
12.06.2009 13:40
Няколко изстрела:

-1- krasi2g , Бог, за който пишеш толкова фамилиарно и присмехулно е образувал акъла в главата ти, чрез който и пишеш сега. Христос каза : "За всяка празна дума, която са изрекли човеците ще отговарят в съдният ден!" (от евангелието според Матей) - пиеми го като каквото щеш, но на мен ми е много смешна идеята ти да пишеш едно, а да кажем, на "Рождество" да честваш празника (друг въпрос е дали е редно с яйца..)

Разбира се, ако вярваш, че си продукт на еволюцията- ход`и си чати със шимпанзето от зоо-то - току - виж - то ку сте се разбрали на есперанто...пробвай, все пак.... ;-) . Но ако вярваш, че има нещо много различно помежду теб, мен, хората и, от друга страна - животинският свят, трябва да се замислиш. :-)

-2- Относно сомалийците - ако наистина имаш желание да помогнеш, а не да обвиняваш Бог, можеш да намериш дарителски сметки за набиране на средства, но като те гледам как цинично пишеш- просто се досещам за отговора - големи сме мъже, нЕма спор, когато трЕбе да се подиграваме!

-3- Точно християнските организации, помежду редовете, са давали и дават много на бедните и умиращите.

-4- Всеки човек си е различен и специфичен. Някои слушат "Мейдън" , други "Шуберт" и са щастливи. На някой дадени виртуални игри не му влияят- спорно, щом участва ума и емоциите ти...още повече като има проливане на дори и виртуална, кръв...но ти си знаеш, voinyt - ...

Относно агресията - да, не подтискането на емоциите и нуждата за агресия ще помогне на родителите децата им да нямат агресия, а справянето с корена - и там може да помогне само Божията мъдрост. Възпитаване в стил : ама каквото дойде - за мен е недалновидно - родителите трябва да предадат ценности и супер важни семена, които да живеят в децата през целият им живот. Ролята и позицията на родителите е много отговорна, не бягайте, не абдикирайте от нея.
Безкръвни изстрела, де :-)
цитирай
28. анонимен - до vminev
12.06.2009 16:43
Защо не оставиш хората да си живеят необременени от господ и всякакви такива глупости. Всеки си вярва в каквото му е угодно, ама като почне някой да ми набива в очи неговата вяра ме избива на агресия (то щото като деца пуцахме с капсови пистолетчета, прашки и какво ли още не, че и гилзи от стрелбищата крадяхме).

Краси, статията е страхотна. Едно хлапе се е обзавело със страхотен баща. Да ти е живо и здраво и ти на него също :)
цитирай
29. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
12.06.2009 16:59
Не съм в настроение в момента да се заяждам и да ти покажа колко себична и изфантазирана е тезата ти. но не мога да не спомена, че точно голяма част от християнските организации са виновни за доста смърт по целият свят...И самомнението ти, че точно този твой бог е единствено истинският и така нататък... Благодарение на тези религии света е страдал жесстоко, а и продължава...
А колкот до музиката- слушам Мейдън, Слушам Меноър, или както там се пише на български, слушам ги...и не налитам на бой...не пия...въпреки кървищата по виртуалните игри...
цитирай
30. анонимен - Страхотна статия,
12.06.2009 17:31
Не само стражари и апаши, и прашки и фунийки, цели войни с махалите, момчета срещу момичета, правене на капани и попадането им в тях....Когато бях на пет години баща ми ме научи да стрелям с лък - истински лък, почти двойно по-голям от мене, когато бях на десет ме научи да стрелям с въздушната пушка и с бойния пистолет ми е давал да стрелям, беше започнал да ме учи как да го сглобявам и разглобявам. Единствените приказки, от които майка ми ми е спестявала думички тук и там са от Хиляда и една нощ, и то защото са й били кръвожадни на нея, не толкова, че нещо ще ми стане. Децата не възприемат нещата по същия начин, както възрастните. Ако според някои хора е толкова важно да им се спестява агресията (и впоследствие умението да я опитомят), дайте да ги пазим и от тъжното, и от страха, и да ги развяваме само в розови облаци. А що се отнася до богове и хора, проповядващи ценностите на религиите, следващият път заедно с ценностите, да поразкажат и за масовите убийства и войни, водени в името на този или онзи бог, щото някой наяден с гъби пророк казал, че трябва да се трепят неверниците.... Пък после да обяснява и да пази от агресия. Както е казал Тери Пратчет - има огромна разлика между хвърлянето на камък по котка и подпалването й.... А за протокола: щастливо омъжена, с хубава работа, нормално облечена и добре възпитана, а да - и с точен мерник :))) Краси, аз само се надявам някой ден да сме такива родители, на каквито ми приличате ти и твоята жена :))) Станислава
цитирай
31. krasi2g - С огромно удоволствие изчетох всички коментари
12.06.2009 22:31
Някои неща ме наведоха на размисли. Обещавам да помисля. Но по въпросите, повдигнати от бай Минев имам готова позиция и не мога да се стърпя да не я споделя:
Минев, братко, не си прав човече! Дълбоко вярващ съм. Вярвам истински, мрачно и упорито, но не във същите неща. Но понеже вярата е нещо твърде лично, няма да се впускам в подробности. Освен това ме е страх, че ще ми се смееш. Но като тема за размисъл ти предлагам следните точки:
Брама.
Один.
Тангра.
Амон Ра.
Електричеството.
Джон Фрум.
Бахай-у-лама
Петър Дънов.
Харе Кришна.
Холографската вселена.
Йехова.
Аллах.
Чарлз Дарвин.
Тъй рече Заратустра.
Виссарион воскресе.
Има още много, ама не ми се занимава. Схвана идеята, нали?
Сомалийчетата, макар и божии създания не ме кефят особено. Просто ми се ще да мирясат заради приятелите ми моряци. За руандийчетата - същото. И за пакистанчетата. Имат си техни богове, да се оправят. Ако не те мързи, помоли твоичкия да им удари едно рамо. Аз, макар и прекрасен, не съм всемогъщ, всеблаг и всезнаещ, а само заядлив, стиснат и опак.
А, да - и определено съм продукт на еволюцията - виж това клипче, това е шимпанзето, с което си чатих последно:
http://vbox7.com/play:06afd1fe
Умничко ми е, нали? Лаская се от мисълта, че съм произлязъл от нещо подобно. Ако се чудиш какво точно прави косматото ми приятелче - за част от секундата се появяват числа, които после се заменят от квадратчета. Целта е мамуна да ги запомни и после да натиска квадратчетата според поредния им номер. Пробвай се. Аз не се справих много добре :-/
цитирай
32. анонимен - Удоволствие е да се чете този блог
14.06.2009 09:04
Искрени благодарности не само за този, а и за всички останали постинги. Много малко са хората, умеещи да пишат така добре.
цитирай
33. анонимен - eovaTPEzLMR
25.05.2011 08:01
YouВ’re on top of the game. Thanks for sharnig.
цитирай
34. анонимен - DiAYFUbUVSijEPFKHol
25.05.2011 15:34
b0b07w <a href="http://cxbjbqejujxe.com/">cxbjbqejujxe</a>
цитирай
35. анонимен - rZgMjUPixiVLGsFurR
26.05.2011 18:10
p2qFOD , [url=http://hsvwsibdkits.com/]hsvwsibdkits[/url], [link=http://dtjcbrmvllfp.com/]dtjcbrmvllfp[/link], http://yequxpyoykaw.com/
цитирай
36. анонимен - HAYyXLdMbrCFZaD
28.05.2011 17:09
H9JT78 <a href="http://dcurkzuejbts.com/">dcurkzuejbts</a>
цитирай
37. анонимен - DDaxomcQDUuHbFQBj
31.05.2011 19:55
16qAJI , [url=http://fnpnsiqflgyc.com/]fnpnsiqflgyc[/url], [link=http://kxltwtonrelt.com/]kxltwtonrelt[/link], http://umbpxudobmdx.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krasi2g
Категория: Забавление
Прочетен: 248067
Постинги: 10
Коментари: 149
Гласове: 2862
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031